De-Papegaai

De Papegaai

05.12.2018, Danielle

Papegaai en gedrag

Wanneer is een papegaai het gelukkigst?

Als hij in de woonkamer kan vliegen en niet buiten komt of als hij of zij geknipt is en mee kan op de fiets en buiten in de tuin kan zitten?

Een papegaai in gevangenschap zal nooit gelukkiger zijn dan eentje in het wild (dat is mijn persoonlijke mening). Tegenwoordig is een vogel/papegaai in huis heel normaal, dus waarom zouden we het optimale levensgeluk er niet uit gaan halen als dat wel heel makkelijk kan.

We knippen de vleugels om onze vogels mee naar buiten te kunnen nemen, zonder dat ze in onveilige situaties belanden. Maar op deze manier  kunnen ze hun energie kwijt en hun intelligentie ontwikkelen. Je kunt ze dan ook meenemen op de fiets, tijdens wandelingen en noem maar op. Dit maakt de wereld van het dier veel interessanter dan die ene woonkamer waar ze dag in dag uit tegen het hek werk aankijken wat de mens hun kooi noemt. Papegaaien zijn intelligente dieren je kan ze vergelijken met kinderen tussen de 3 en 5 jaar oud. En door problemen en ongewenst gedrag te voorkomen is het verrijken van de omgeving en het leven van de vogel een perfecte oplossing.

Ik heb een vijfstappenplan gemaakt om meer uit je vogel te halen, dit klinkt raar, maar ik bedoel het als een stappenplan om meer geluk en plezier met jouw vogel te hebben. En natuurlijk is het voor je vogel ook superleuk om zijn wereld te vergroten. Let op! Dit heb je niet met een paar dagen aangeleerd, het duurt misschien zelfs wel een paar jaar. Maar leren en het leerproces is ook enorm leuk!

5 stappen plan

Het omgaan met papegaaien en het introduceren van nieuwe dingen. Dit ter verkoming van stress, trauma of agressie/bijtgedrag.

stap 1:  

Kijk niet naar de vogel en reageer niet op het gedrag, laat de vogel observeren. Ga naast de vogel staan en kijk hem van opzij zo toon je respect en voelt hij zich niet geïntimideerd.

stap2:

Beloon het gewenste gedrag, zeg bijvoorbeeld dat het hij/zij een mooie slimme vogel is en dit op een niet-intimiderende manier waarbij een beetje weggekeken wordt. Nooit de papegaai recht aankijken!

stap 3:

Beloon de papegaai als hij/zij z'n rechter poot geeft ook door het te benoemen. Of het benoemen van de kleuren/vormen van het speeltje. Deze leermethode zijn ook toe te passen bij kleine kinderen rond de leeftijd van 4 jaar. Je wekt zo interesse op  en laat zien dat het niet eng is.

stap 4:

Bij deze stap mag de papegaai zelf even voelen of opstappen, beloon hem voor dit gedrag. Dit mag geen commando zijn maar uit interesse of als vraag.

stap 5:

Creëer een situatie waarbij een papegaai iets accepteert, bijvoorbeeld een nieuw speeltje of een behandeling zoals vleugels knippen. om dit te bereiken moeten de eerste 3 stappen een aantal keer herhaald worden.

De stappen lijken makkelijk uit te voeren, maar dat valt vies tegen!, de meeste mensen behandelen hun vogel als hun baby en dat kan intimiderend overkomen. Het zijn en blijven vluchtdieren en wij de roofdieren. Een papegaai is in de eeuwen eigenlijk niet veranderd (het is niet vergelijkbaar met een huishond) en dit vergeten mensen vaak.  Dan krijg je problemen in de hormoonhuishouding en kunnen ze gaan bijten of ongewenst gedrag vertonen. Ik heb een paar voorbeelden op een rijtje gezet:

voorbeeld 1:

Kind begint ontzettend te schreeuwen uit het niets. Wat doen wij? Terug schreeuwen en zeggen dat ze moeten ophouden. Dit werkt in de meeste gevallen tegenstrijdig waardoor het kind nog harder gaat schreeuwen. Dit werkt bij vogels precies hetzelfde!! Wat je beter kan doen dan schreeuwen is heel iets anders gaan doen wat niet in de situatie past en het ongewenste gedrag totaal negeren. En het gewenste gedrag belonen met ooh wat kan jij goed stil zijn en zo is het veel gezelliger.

voorbeeld 2:

Je loopt in de supermarkt de kinderen zijn mee en beginnen alles uit de schappen te halen, wat jij ook doet want je bent tenslotte boodschappen aan het doen, maar het kind pakt dan het verkeerde. Je straft het af en zegt dat dit niet mag waardoor er een staking ontstaat en het kind boos op de grond gaat liggen. Wat deed het kind nu fout? Eigenlijk niks het kind papegaait na!

Hij/zij doet precies wat de volwassenen ook doen, boodschappen pakken en in de wagen leggen. Dit is de manier waarop kinderen leren, door dingen na te doen. Zo ook papegaaien die doen precies hetzelfde. De manier waarop je dit het beste kunt aanpakken is door ze te laten helpen en te betrekken bij de handelingen en het leuk maken om te helpen.

 

Positieve training en een gezonde dosis geduld leveren een geweldige band tussen papegaai en mensen op.  Veel plezier met alle vogelvrienden!

 

Meer nieuws

Je paard in de rui

20 mrt. 2019, Jeanine van der Weide

Misschien heb je het al gemerkt, je paard/pony begint weer aardig te verharen. Met het wisselen van de seizoenen moet je paard/pony weer van zijn wintervach...

Het Hondenbed

07 feb. 2019, Eve

Het Hondenbed, een overbodige luxe? De wasmachine stopt met centrifugeren. Eindelijk. Ik trek de klep open en haal de fris gewassen zachte k...

Tuinvogels!

06 jan. 2019, Eveline

In de winter kun je gewoon een tuinfeest geven. Want juist in deze dagen is er volop leven in de tuin. Met name de kleine overwinteraars scharrelen hun kost...