Wat te doen aan vuurwerkangst bij honden

Wat te doen aan vuurwerkangst bij honden?

17.12.2018, Diergezondheidscentrum de Limes

Je bent wellicht in het bezit van een hond die angst heeft voor vuurwerk. Het is belangrijk dat honden op een juiste manier begeleid worden met de harde knallen/flitsen. Hieronder staan enkele tips die je daarbij kunnen helpen.
-
Geef tijdens het wandelen geen reactie op degene die het vuurwerk afsteekt, de aandacht van de hond gaat dan naar hem/haar uit. Je kunt wel een korte, gemakkelijke oefening doen (bijv. zit of volg) zodat de aandacht op jouw gericht is.
-
Als er tijdens het wandelen vuurwerk wordt afgestoken reageer bij angstige honden dan niet door te `agossen ́. Blijf in hetzelfde tempo doorwandelen, kijk niet naar het vuurwerk en spreek op een normale toon tegen uw hond. Je mag dus best tegen je hond spreken maar doe dit zoals je normaal ook zou doen.
-Als de hond op zoek gaat in huis naar een veilig plekje bijvoorbeeld achter de bank. Laat dit dan gewoon toe mits het een veilige plek is.
-
Laat tijdens oudejaarsavond de deuren en ramen dicht en laat uw hond (vroeg op de avond) aan de (korte)lijn uit met een goed passend tuigje, zodat het dier niet kan ontsnappen in alle paniek. Zet de tv of radio aan zodat de knallen wat minder luid lijken.
-
Laat de lichten aan wanneer het dier alleen in een ruimte is, (liever het dier helemaal niet alleen laten.) zodat de felle kleuren van het vuurwerk minder opvallen. Doe ook de gordijnen dicht, zodat er minder lichtflitsen van het vuurwerk de huiskamer in komen.
Mocht uw hond nu al erg gestrest zijn bij bijvoorbeeld het horen van onweer, dan is het verstandig om regelmatig en vroegtijdig te beginnen met het laten wennen aan deze geluiden. Voor tips kunt u altijd contact opnemen met de praktijk.
De volgende producten zijn bij ons in de praktijk of winkel verkrijgbaar. Deze kunnen u helpen om uw hond rustiger te krijgen tijdens oud en nieuw.
 
Adaptil ®
verdampers, spray of halsband
: Deze producten worden gebruikt bij de hond. Ze geven feromonen af, dit zijn lichaamseigen stoffen die een kalmerende werking hebben. Deze producten moeten voor een goed resultaat 2-4 weken van te voren worden ingezet.
-
In Adaptil ® Tabletten
zit een kalmeringsmiddel gebaseerd op natuurlijke ingrediënten, zonder feromonen.
Deze tabletten helpen uw hond te ontspannen tijdens een stressvolle gebeurtenis.
Ze kunnen worden gebruikt voor stressverlichting op korte termijn en twee uur voor het gewenste effect worden toegediend.
Indien nodig kan dosering na 6 uur herhaald worden. Het is bewezen dat Adaptil Tabletten snel helpen om de tekenen van angst te
verminderen.
-
Puur Strezz/nervositeit:
Dit zijn homeopathische middelen die stress verlagende stoffen bevatten. Het is geheel natuurlijk en daarom ook niet schadelijk voor de hond. Deze middelen kunnen 4 tot 6 weken van te voren ingezet worden.
-
Zylkene ®
:Dit voedingssupplement bindt aan bepaalde receptoren in de hersenen waarmee stress waargenomen wordt. In het
supplement zit een melkeiwit, a-casozepine, dat zorgt voor een kalmerende werking in de hersenen. Start dit product 1 maand voor dat het knallen begint.
-
Beaphar ®
no stress druppels*
:Vermindert de stress bij honden en houdt ze kalm door het rustgevend effect van het valeriaan extract. Dit extract is micro-ingekapseld waardoor het langzaam vrijkomt en langdurig werkzaam is. Beaphar No Stress Spot On is te gebruiken: bij overmatig blaffen en janken, bij verlatingsangst, bij kennel- en dierenartsenbezoek, bij reizen, bij onweer, bij vuurwerk, bij vernieling of ongewenst territoriumgedrag. Geschikt voor alle hondenrassen en leeftijden.
-
Beaphar ®
no stress band*:
kalmeert en vermindert ongewenst gedrag. De No Stress Band hond vermindert stress en houdt honden kalm door het rustgevend effect van valeriaan en lavendel gedurende 3-4 weken. Te gebruiken bij overmatig blaffen, bij verlatingsangst, bij pension- en dierenartsbezoek, bij reizen of verhuizen, bij onweer, bij vuurwerk, bij vernieling of ongewenst territoriumgedrag en bij moeilijkheden met samenleven. Geschikt voor alle hondenrassen en leeftijden. Werkzaam na ca. 1 uur.
-
Vuurwerk CD
: alleen i.c.m. gedragstherapie!
Er bestaan CD's met geluiden van vuurwerk en onweer. Met deze cd kunt u uw hond langzaam wennen aan deze geluiden. Dit kan nooit helemaal de werkelijkheid nabootsen (denk aan het luchtdrukverschil bij onweer of het echoën van knallen door de
buurt), toch kunnen hiermee wel goede resultaten worden behaald. Door gerichte therapie kunt u voor de komende jaren de angst voor knallen verminderen. Start 6-8 weken voor de jaarwisseling.
 
Calm dieet van Royal Canin®
(voor honden tot 15 kg.
RC Calm voer helpt de symptomen van stress te verminderen. Bijvoorbeeld tijdens het jaarlijkse vuurwerk bij Oud en Nieuw.
De positieve effecten van de natuurlijke ingrediënten ( Lactium®, dat een benzodiazepineachtige (Valium) werking heeft, en L-
tryptofaan, een precursor van serotonine) in dit complete voer zijn zichtbaar na 2-4 weken. Het Royal Canin Calm dieet kan ook
gedurende een lange periode gegeven worden en is licht verteerbaar en bijzonder smakelijk voor hond (en kat)
Het Royal Canin Calm dieet ondersteunt de spijsvertering, huid, urinewegen: organen die bij stress minder goed functioneren. Het
dieet wordt een paar dagen met de eigen voeding gemengd om dan uiterlijk 3 weken voor Oud en Nieuw volledig op de Calm voeding over te zijn. Schakel een week na de jaarwisseling weer rustig over op de eigen voeding.
-
Thundershirt
: Het Thundershirt werkt door het aanbrengen van druk op het lichaam van de hond. Hierdoor wordt de hond rustig.
Vaak werkt het al de eerste keer, sommige honden moeten echter even wennen aan het dragen van het Thundershirt. Probeer het dus de eerste keer even uit, voor oudjaarsavond. Bij 85% van de geteste dieren heeft het een positief effect.
De zachte, constante druk heeft een kalmerend effect op sommige honden. Het is niet de bedoeling dat een hond het Thundershirt de gehele dag draagt maar bijv. alleen op oudjaarsavond.
-
Alprazolam ®
is een medicijn dat tot de groep benzodiazepines behoort en het zenuwstelsel onderdrukt. Alprazolam wordt sinds een
paar jaar gegeven in plaats van Diazepam omdat dit een veiliger middel is en er minder bijwerkingen zijn. Alprazolam heeft een
angstverminderende, spierontspannende en een sedatieve werking.
Dit middel kan alleen gegeven worden op oudejaarsdag zelf. Ondanks dat dit middel veiliger is dan Diazepam, heeft het wel
degelijk effect op het lichaam. Het blijft een zwaar medicijn dat door de lever en nieren moet worden uitgescheiden. Gebruik dit middel dan ook alleen bij zeer angstige dieren. Bij het toedienen van deze medicatie is het wel nodig dat er toezicht is op uw huisdier in verband met mogelijke bijwerkingen van de medicatie. Naast het geven van een kalmeringsmiddel is het ook verstandig om als eigenaar op een juiste manier om te gaan met de hond. Gewenning door gedragstherapie is de beste ondersteuning om terugkerende angst op (on)voorspelbare momenten te voorkomen.
Wanneer u vragen heeft over de keuze van de producten, of over vuurwerkangst, neem dan contact op met de dierenartspraktijk, 0348 - 445763 (Harmelen) 030- 6772366 (Vleuten) 0346-799100 (Maarssen) of met een honden gedragsdeskundige
Met vriendeli
Geschreven door Diergezondheidscentrum de Limes.
*
(Deze producten zijn alleen verkrijgbaar in onze vestiging in Maarssen)

Meer nieuws

Goedemorgen..!

04 jun. 2019

Drink jij ook gezellig een kop koffie met jouw Beest(je)? Of juist lekker aan de thee? Boterham, croissant of bak yoghurt erbij. Voor jouw Be...

Waterpret!

25 mei 2019

Het is weer lekker weer, dus je kunt heerlijk aan het water spelen met jouw hond. Om te spelen hebben we bijvoorbeeld deze superkoele drijvende...

Je paard in de rui

20 mrt. 2019, Jeanine van der Weide

Misschien heb je het al gemerkt, je paard/pony begint weer aardig te verharen. Met het wisselen van de seizoenen moet je paard/pony weer van zijn wintervach...