Puppy checklist

HELP! Ik krijg een puppy!

(maar dat is eigenlijk ook heel leuk)

In dit artikel gaan we jou helpen met het samenstellen van een bruikbaar "kraam"pakket en "peuter"pupspullen waarmee jij jouw pup de beste basis geeft zodra hij bij jou komt wonen.

Ik wil een pup

Je hebt je al heel goed voorbereid. Je weet welk ras jouw voorkeur heeft, je hebt een goede fokker bezocht en kennis kunnen maken met de eventuele ouders van jouw pup. Misschien sta je zelfs al op de wachtlijst voor een pup van jouw favoriete ras.

 

Nu kan de voorpret beginnen!

Het is altijd verstandig om je alvast goed in te lezen in hondengedrag. Ook hebben de meeste rasverenigingen veel informatie online staan om je voor te bereiden op raskenmerken en de behoeftes van het ras.

Een goed boek over hondengedrag leert je beter te begrijpen wat jouw pup je verteld en wat zijn gedrag betekent.

 

Fokker

Het kan niet vaak genoeg verteld en geschreven worden; een goede fokker verkoopt jou geen hond. Een goede fokker gunt jou een pup uit een door de fokker weloverwogen combinatie. De fokker kan jou vertellen welke raseigenschappen je kunt verwachten en wat het karakter van beide ouderdieren zijn en of deze bij je past. Je mag de moeder bekijken en als de vader aanwezig is ook met hem kennis maken. Een goede fokker heeft GEEN meerdere nesten van verschillende rassen en geeft je ook zeker NIET direct een pup mee. Als je op de wachtlijst voor een pup komt of een pup mag uitkiezen mag je vaak meerdere keren kennis komen maken met de pup als deze is geboren. Een pup gaat NIET mee naar huis voordat deze 8 weken oud is en al zijn entingen heeft gehad. De pup is gechipt door de Raad van Beheer en de (eventuele) stamboom is aangevraagd door de fokker.

 

De ouderdieren zijn getest op erfelijke ziektes die bij bepaalde rassen voorkomen en de fokker kan je de testresultaten hiervan overleggen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld HD of Ataxia.

 

De Uitzet

Een goede uitzet bestaat uit:
  1. Een goede halsband of riem, bij voorkeur verstelbaar/passend tuigje

  2. Een lange lijn of politielijn

  3. Een waterbak

  4. Een passende bench ; niet te groot daarmee maak je een Apenkooi!

  5. Lekker zacht kleedje, een mand of kussen , let op vullingen of dingen die makkelijk los kunnen!

  6. Speelgoed voor de pup, bij voorkeur zacht en zonder vulling, van verschillende materialen en verschillende soorten.

  7. Voeding geschikt voor de pup (let op de eiwitbalans, niet teveel)

  8. Beloningssnoep

  9. Kauwbotje voor pups

 

Veilige omgeving

Het is belangrijk een veilige plek voor je pup te creëren. De bench is bij voorkeur zo'n veilige plek. Daar kan de pup rustig slapen en zich terugtrekken. Gebruik de bench daarom niet als strafplek, maar als eigen plek en rustplek. Als de pup zijn behoefte in de bench doet (dat zal nog weleens gebeuren in het begin) dan kun je hem kleiner maken met een doosje of tussenhekje. Bewaar alvast wat oude kranten om een deel van de benchvloer te kunnen bedekken voor ongelukjes. Let hierbij wel op nietjes of losse foldertjes die de pup kan opeten.

 

De pup zal zijn tandjes overal in willen zetten. Net als een kleine baby voelt de pup zijn omgeving met zijn mond waar ongelooflijk veel zenuwpuntjes inzitten om mee te kunnen voelen. Het is verstandig om klein kinderspeelgoed, sloffen, sokken of losse vloerdeeltjes te verwijderen uit het bereik van de kleine puppentanden.

 

Je kunt als je een open trap hebt ook kiezen voor een traphekje zodat je pup je niet achterna probeert te komen en valt. Een gladde vloer kan je pup zo vaak laten glijden dat hij zich bezeerd, zijn gewrichten zijn niet volgroeid waardoor hij flinke, blijvende blessures kan oplopen. Kleedjes op het laminaat met dubbelzijdig tape is een aanrader, net als een lekker fleecekleed op een mooie bank. Dan blijft alles wat langer heel.

 

Verzekering

Het is een aanrader om je pup zo jong mogelijk te verzekeren tegen ziektekosten. Informeer hierna bij je dierenarts of je verzekeraar.

 

Puppycursus

Een puppycursus is altijd goed. Je pup maakt kennis met soortgenoten en leert de basiscommando's. Dat is niet het enige; door samen dingen te ondernemen en te leren bouw je een mooie band met je pup op die altijd van pas kan komen. Een vriend door dik en dun!

 

Het Gezin

Als je al andere honden of misschien katten hebt, dan is het raadzaam om te introductie van de nieuwe huisgenoot zo soepel mogelijk te laten verlopen. Met een oudere hond kun je het beste de kennismaking buiten op neutraal terrein laten plaatsvinden. Als de eerste kennismaking soepel en leuk verloopt kun je de pup mee naar binnen nemen. Laat eerst de aanwezige hond naar binnen gaan en daarna de pup. Laat volwassen honden en pups de eerste maanden niet zonder toezicht met elkaar spelen. Hiervoor is de bench geschikt, daar kan de pup even in als je voor een boodschap de deur uit moet.

 

Leer kinderen rustig om te gaan met de pup. Niet teveel dragen, rennen of naar buiten zonder ouderlijk toezicht. Leer hen elkaars ruimte te respecteren. Slaapt of eet de pup? Dan moeten de kinderen hem ook met rust laten. Kinderen kunnen natuurlijk wel gezellig mee naar puppycursus om met elkaar te leren spelen en samenwerken. Een betere vriend dan een vriend op poten kan een kind zich niet wensen.

Ook kinderen en pups laat je niet zonder toezicht achter!

 

Chip en Stamboomregistratie

Vergeet niet om zelf de chip van jouw hond te registreren. Dit kost ongeveer EUR 8,50 om te doen. De stamboompapieren zullen door de fokker worden meegegeven als je jouw pup ophaalt, of worden nagestuurd. Controleer goed of jouw naam en adres correct zijn overgenomen. Heb je een rashond? Wordt dan lid van de rasvereniging! Het is altijd leuk om gelijkgestemden te ontmoeten en ook rasverenigingen vinden het leuk om met hun leden een mooi visitekaartje voor het ras te mogen zijn.